Сайтове за групово пазаруване или групова лудост?

Едва ли не Ви е направило впечатление, че в последните няколко години сайтовете за групово пазаруване започнаха да се ползват с голяма популярност. Освен това те буквално никнат като гъби всеки ден, Прочети »

Три полезни напитки срещу висок холестерол

Високите стойности на лош холестерол в организма водят до неприятни последици като атеросклероза, стенокардия, болки в крайните, а често и инфаркт и инсулт. Това се дължи на завишените стойности на така наречения Прочети »

Фолио за леки автомобили

Вероятно винаги сте се чудили какво е аджеба това автомобилно фолио и за какво се използва то? Тук ние ще ви обясним. Фолиото за атвостъкло е атрибут, който би бил полезен на Прочети »

 

Епидурална упойка – плюсове и минуси

Епидуларна упойка – вид регионална анестезия, която се прилага при раждане за намаляване болките на родилката. Отличава се с голям ефект и е удобна за поставяне. Основно при раждането използването на този вид упойка води до намаляване на чувствителността, а не до пълна загуба на чувствителност. Епидуларната упойка се поставя в кръста на родилката за да блокира преминаването на болките в ниските части и бъдещата майка да не чувства болки.

Желанието на жената определя поставянето на упойката. Както е известно всеки човек има различен праг на търпимост на болка и това определя нуждата на някоя родилка от упойка. Прилагането на тази обезболяваща раждането упойка е възможно в случай на неефективни алтернативни медикаменти за обезболяване и при липса на абсолютни противопоказания за майката и бебето.

Към медицинските показания за поставяне на тази упойка се отнасят:
– изразен синдром на болка;
– рязко повишаване на артериалното налягане;
– аномалии на раждането;
– необходимост от стимулиране на раждането;
– висока вероятност от цезарово сечение;
– преждевременно раждане.

Има и някои противопоказания за епидурална упойка, които се разделят на абсолютни и относителни. Към абсолютните противопоказания се отнасят: наличие на бактерии в кръвта; някакво възпалително заболяване; проблеми с кръвосъсирването; инфекция в мястото на пункция; порок на сърцето. Към относителните противопоказания се отнасят липса на родова дейност, неврологични заболявания, повишена телесна температура както на майката, така и на детето. Много внимателно трябва да се подхожда с епидуралната упойка при бременни, страдащи от захарна болест и епилепсия.

Сериозни последствия непосредствено от упойката има много рядко, но има последствия, чиято честота е доста висока. Някои от тези отрицателни последствия може да са болки в гърба и кръста, недостатъчен обезболяващ ефект, главоболие, повишена температура на майката, падане на артериалното налягане, промени в сърцебиенето на плода, а също може да се предизвика раждане с цезарово сечение.

Епидуралната упойка се предпочита от родилката когато не може да понесе болката. Тя има редица предимства – не въздейства на плода, ефективно намалява усещането за болка, успокоява майката и създава благоприятно състояние на организма за раждане. Заради всички тези предимства този вид упойка се предпочита от родилките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *