Сайтове за групово пазаруване или групова лудост?

Едва ли не Ви е направило впечатление, че в последните няколко години сайтовете за групово пазаруване започнаха да се ползват с голяма популярност. Освен това те буквално никнат като гъби всеки ден, Прочети »

Три полезни напитки срещу висок холестерол

Високите стойности на лош холестерол в организма водят до неприятни последици като атеросклероза, стенокардия, болки в крайните, а често и инфаркт и инсулт. Това се дължи на завишените стойности на така наречения Прочети »

Фолио за леки автомобили

Вероятно винаги сте се чудили какво е аджеба това автомобилно фолио и за какво се използва то? Тук ние ще ви обясним. Фолиото за атвостъкло е атрибут, който би бил полезен на Прочети »

 

Какво трябва да се знае за сключване на църковен брак

Сключването на църковен брак е най-висшият момент от съюза между двама обичащи се мъж и жена, като по този начин те се обричат във вярност един към друг пред Бога. Това е едно от светите тайнства на църквата – тайнството брак, в което е налице мистичното присъствие на самия Бог – Христос. Църквата от своя страна е въвела някои забрани за сключване на църковен брак, които ще споменем накратко по-долу.

Младоженците би трябвало да са навършили пълнолетие, тоест 18 годишна възраст. В случай, че те не са пълнолетни, а бракът се налага поради някаква сериозна причина, например, ако момичето е бременно, то тогава родителите подписват специална декларация и молба, и я изпращат в съответната света митрополия за одобрение. Също така, ако младоженците са от различни религии, тогава не е възможно да се извърши църковен брак. Единственият начин това да се случи е единият от младоженците, който не е православен християнин, да бъде кръстен и да стане такъв.

Друга забрана, която стои пред младоженците, кандидати за църковен брак, е единият от младоженците да няма свето кръщение. В такъв случай той или тя трябва да се кръсти и тогава вече би могло да се извърши това свето тайнство. Друго нещо, с което младоженците ще трябва да се съобразят е денят, в който желаят да направят църковен брак. Той не се прави по време на постите – Богородични, Петрови, Великденски и Коледни, както и на Задушници.

Също така, забрана за сключване на църковен брак има по различни видове родства, които ще споменем веднага. Забранява се при права кръвна линия от всички степени, при кръвно родство по съребрена линия до пета степен, при сватовство до трета степен, при свето кръщение – първа и втора степен. Ако споменатите по-горе забрани не се отнасят за вас, единственото нещо, което остава е да си намерите кумове и да пристъпите към това тайнство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *